מבוא
ניתוחי שקדים וצינוריות הם מההליכים הנפוצים ביותר בתחום אף אוזן גרון, בעיקר בקרב ילדים. הם נועדו לטפל בבעיות חוזרות ונשנות כמו דלקות גרון כרוניות, בעיות נשימה ונוזלים באוזניים שעלולים להשפיע על השמיעה ואיכות החיים.
הגדרה
ניתוח כריתת שקדים (Tonsillectomy) מיועד להסיר את השקדים הנמצאים בלוע, ובמקרים מסוימים גם את השקד השלישי (אדנואיד). בנוסף, ניתוח החדרת צינוריות לאוזניים מבוצע כדי לטפל בנוזלים שמצטברים באוזן התיכונה.
תסמינים
התסמינים שיכולים להוביל לצורך בניתוח כוללים:
- דלקות גרון חוזרות ונשנות
- הפרעות נשימה, נחירות או הפסקות נשימה בשינה
- נוזלים מתמשכים באוזן התיכונה וירידה בשמיעה
- זיהומים באוזניים או בעיות באיכות הדיבור
שיטות אבחון
האבחנה מבוססת על בדיקות פיזיות, הערכה של תדירות הזיהומים, וצילומי הדמיה במקרה של חשד לשקד שלישי מוגדל. במקרים של בעיות נשימה בשינה, לעיתים מבוצעת בדיקת שינה.
אפשרויות טיפול
הטיפולים כוללים מעקב רפואי וטיפולים שמרניים, כמו אנטיביוטיקה, לפני שמחליטים על ניתוח. כאשר טיפולים אלו אינם יעילים, ממליצים על כריתת שקדים או החדרת צינוריות לאוזניים.
טיפולים לא ניתוחיים
במקרים קלים יותר, הטיפול כולל אנטיביוטיקה לדלקות גרון או טיפולים תרופתיים להקלה על נוזלים באוזן התיכונה.
קריטריונים להתאמה
ניתוח שקדים מומלץ בדרך כלל במקרים של דלקות גרון חוזרות ונשנות (מעל 6 דלקות בשנה), הפסקות נשימה בשינה, או בעיות נשימה חמורות אחרות. ניתוח צינוריות מבוצע בעיקר אצל ילדים עם נוזלים באוזן התיכונה או זיהומים חוזרים באוזניים.
הכנה לניתוח
ההכנה לניתוח כוללת בדיקות דם, הפסקת טיפול תרופתי מסוים (כמו מדללי דם), וצום של כשש שעות לפני הניתוח. יש ליידע את הרופא על היסטוריה רפואית ותגובות להרדמה.
פרטי הניתוח
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית. בניתוח כריתת שקדים, מסירים את השקדים דרך הפה ללא חתכים חיצוניים. ניתוח החדרת צינוריות כולל פתיחת חריץ קטן בעור התוף והכנסת צינורית קטנה לניקוז הנוזלים.
חלופות לטיפול
במקרים מסוימים ניתן להסתפק בטיפולים שמרניים, כמו אנטיביוטיקה לדלקות או טיפולים סטרואידיים. עם זאת, בטווח הארוך, ניתוח לרוב מהווה את הפתרון היעיל ביותר לבעיות אלו.
החלמה
ההחלמה מניתוח שקדים אורכת כשבועיים, במהלכם יש לצפות לכאבים בגרון וקושי בבליעה. לאחר החדרת צינוריות, ההתאוששות קצרה, והצינוריות נופלות מעצמן לאחר מספר חודשים.
סיכונים
הסיכונים כוללים דימום לאחר הניתוח, זיהום מקומי, ותגובות להרדמה. במקרים נדירים יותר ייתכן אובדן זמני או קבוע של חוש הטעם.
מעקב ותוצאות
המעקב לאחר הניתוח כולל בדיקות שגרה לוודא החלמה תקינה. רוב המטופלים חווים שיפור ניכר באיכות הנשימה ובבריאות הכללית.
עלויות
הניתוח מכוסה ברוב קופות החולים במקרים רפואיים מוצדקים. ניתוחים פרטיים יכולים לעלות בין 3,000 ל-6,000 ש"ח.